Hitta hit
Områdeskarta
Kontakta oss

Kontakt

Evedals camping

L J Brandts väg, 352 63 Växjö

Tel: +46 (0)470-630 34
E-post: evedals.camping@telia.com

Ångaren Thor - Helgasjöns ångbåt

- En oförglömlig tur till sjöss på en av Sveriges äldsta ångbåtar.

Med hemmahamn invid Kronobergs slottsruin trafikeras Helgasjön sommartid med Ångaren Thor, byggd år 1887 och trafikerar Sveriges sydligaste sluss vid Åby. Slussen är ännu i bruk och att "slussa med Thor" är ett minne för livet.

Ångaren Thor är ett teknikhistoriskt "måste" för dem som tjusas av ångkraften.

Under turerna får vi höra lite mer om livet på och kring Helgasjön. Det blir berättelser om den medeltida biskopsborgen Kronoberg som under 1500-talet omvandlades till kungens slott och som dessutom varit Nils Dackes högkvarter. Det sägs finnas spöken på slottet, i sjön lurar sjörået och kung Gustafs son Erik skänkte en stor gård vid Helgasjöns norra strand till sin älskarinna året innan han själv blev kung.

Undrar du vad hovet åt och drack på slottet under Vasakungarnas tid? Det får vi reda på under båtfärden, men vi får också höra vad de mer vanliga människorna, som Lasse Vedekar och Ingrid Bagerska, fick nöja sig med på tallriken.

Sedan blir det naturligtvis ett och annat om SS Thor och de andra ångarna som trafikerat sjöarna, kanalerna och slussarna i vattenområdet.

Receptionen på campingen hjälper dej att boka plats ombord eller boka själv på 0470-704200